De Brouwerij

Mijn brouwerij is klein, nog geen 35 m2. De brouwerij is gevestigd in de garage van ons woonhuis.

brouwerij, maishvat, kookketel
Maishvat, kookketel, boiler en brouwer.

Een paar straten verderop is nog een magazijn, "Achter de Groene Deuren", voor de opslag van grondstoffen en gereed product. Ook liggen daar de eiken vaten met bieren die wat meer tijd nodig hebben.

Met veel passen en meten staan er in de brouwerij een 280l grote gasboiler, een kookketel van 420l, een 500l onverwarmde maischkuip, twee halfopen 500l gistingsvaten, vier 320l lagertanks en een helderbiertank. Brouwlengte ca. 250l, maximaal 2x per week. Het afvulstation bestaat uit twee tegendrukafvullers en een dopper. Het etiketteren en verpakken in dozen gebeurt "Achter de Groene Deuren". Heel veel handwerk dus.

De Brouwer

Een brouwerij heeft natuurlijk ook een brouwer, anders is het maar een lege huls. Die brouwer, dat ben ik, Ingo Janssen. Al vroeg begon ik met hobbybrouwen en heb dat door de jaren heen met tussenpozen gedaan. Toen de economische malaise toesloeg had ik daarvoor ineens meer tijd dan me lief was. Daar uit is dan uiteindelijk weer wel de brouwerij ontstaan.

Wat mij na ruim 40 jaar "brouwen op het aanrecht" nog steeds boeit is hoe je met eenvoudige ingredienten, microbiologie en procestechnologie kunt sturen om een mooi bier neer te zetten. Dat je bij het zelfde uitgangspunt maar aan een parameter hoeft te sleutelen om een heel ander resultaat te krijgen.

Het spel met het recept is wat ik nu ook op grotere schaal blijf doen. Van 20 naar 300l is wel een stap in hoeveelheid, maar niet echt in het proces. Het is nog steeds heel erg klein.

"Nooit het zelfde" is een mooi motto. Ik zie dan ook ieder bierrecept als een kader waarbinnen gespeeld kan worden. Moet worden. Brabbelsklaas zal veranderen, zal wat anders te vertellen hebben. Hinkendevink ook. Soms in kleine stapjes, dan weer in grote of met een pasje terug. Dat is voor mij de charme van een kleine brouwerij.