Vijf jaar

Ingo Janssen: 02 mei 2020

Vijf jaar. Da's lang geleden. Vijf jaar voor het bouwen van een brouwerij. D'r is heel wat sores voorbij gekomen.

vloergoot
Vloergoot er uit.

Start

Het kost natuurlijk wel tijd, maar het snelste en soepelse van alles was eigenlijk wel het verkrijgen van de vergunning. Het was ook waar ik de meeste beren op de weg zag, kan dat wel een commerciele brouwerij bijna in huis? Ja dus. Geen enkel probleem. Niet voor de omgevingsvergunning en ook niet voor de accijnsvrijplaats. D'r zijn wel een paar dingen die moeten 'passen', zoals geen doorgang vanuit het woonhuis naar de garage, waar de brouwerij gebouwd is. Rekening houden met geur en geluid. Rekening houden met tankinhoud etc.

Voor de spullen de garage in konden moest er e.e.a. aangepast worden. Dat begon met een aparte aansluiting voor gas, water en electra. Dan kan zomaar niet, twee meters op een en hetzelfde adres. Neen, daarvoor moest eerst een apart huisnummer op de garage komen. Gelukkig past dat prima in de wijziging van het bestemmingsplan voor de garage. Een zgn. postzegelbestemming.

Bouwvakkers

Alles geregeld, nu kunnen de aannemer en installateur aan de gang.

Louw loene, dat schoot echt niet op. Wel vooruit betalen en dan niet komen opdagen. Stapje voor stapje werd er dan weer wat gedaan. Tot ... geen aansluiting op het net. Je kunt dan wel alles mooi aanvragen, maar je mag vervolgens wel ruim een half jaar op de aansluiting wachten en als die er dan eindelijk is ben je bij de installateur inmiddels onder op de stapel gekomen. En als het even lastig wordt, hop, zo weer onder op. Maar uiteindelijk, ja hoor.

Er zit voldoende in om eindelijk de vloer te storten, goot over de hele lengte en alles netjes onder afschot, gevlinderd en geimpregneerd.

Zelf doen

Nu kan ik verder, onderstellen voor de gistingsvaten lassen. Gistingsvaten inpakken in vloerwerwarmingsbuis voor de koeling, pakken steenwol en een houten ommanteling. Maischvat het zelfde verhaal, maar dan zonder verwarmingsbuis. Allerhande kleine vaten voorzien van aansluitingen, twee vaten om gist te kweken maken. Had al een lascursus gedaan dus een groot deel kon ik zelf, de lastige zaken aan een lasser uitbesteed. Er komt schot in de zaak....

Bouwvakkers

De stucadoor kan nu ook zijn gang gaan. Hop, hop hop en klaar is Kees. In een razend tempo worden de brouwerijwanden glad getrokken. Klasse werk. Na het goed drogen kan ik aan het schilderen met speciale anti bacteriele verf.

Ehm, er moet nog een schoorsteen op de boiler ... installateur ... moeilijk .... duurt weer ... aaahrggh ...

Vlak voor een kerst het elekra er in. Twee dagen werk en klaar. Mooi opgeleverd door de electricien. Blij mee.

Schoorsteenpijp is er eindelijk, nu kan ook de ommanteling van de kookketel gemetseld worden en de kookdampafzuiging geknutseld, die laatste moet langs de grote boilerpijp omhoog, daar was weer eens het wachten op. Die dampafzuiging, of eigenlijk condensator, wordt gekoeld met grondwater.

De put daarvoor laten slaan is zo'n beetje het eerste dat ik na het ontvangen van de vergunning heb gedaan. Helaas is de opbrengst niet optimaal, had het ook graag als koelwater voor het bier willen gebruiken. Toch nog maar eens naar de pomp kijken. De platenkoeler is er op berekend om met 3m3/uur koelwater een heel brouwsel in 10 minuten naar 15°C te koelen.

Zelf doen

Onder tussen veel tijd besteed aan het schrijven van software, aan electronica voor het vergaren van data. Veel leerwerk want da's lang geleden en 't is nu allemaal digitaal. Pffft.

Ook hier en daar andere brouwers geholpen met ideeen, veel gestudeerd op wilde gisten, zure bieren, andere grondstoffen. Het hobbybrouwersforum en Milk the Funk zijn de hangplekken. Meestal echter niet waar je op dat moment echt mee bezig wilt zijn.

Koelsystemen gemaakt gebaseerd op vloerverwarming verdelers, liep niet helemaal soepel. Maar na een paar aanpassingen werkt het stabiel. De brouwerij is niet verwarmd en in een strenge winter wel erg koud. De lagertanks zijn niet verwarmd. Na een week in de gistingstanks gaat het bier naar de lagertanks en de eerste week daar blijft het warm. Nu niet dus. Dan maar een geisoleerd hok er omheen getimmerd. Verwarming moet er nog in, ooit.

Door alle werkzaamheden wordt alles vlot vuil, dus regelmatig water door de brouwerij. Ik ben met wat dingen aan het knutselen, doe een stap en struikel. Mmm, zal het rooster van de goot wel niet goed liggen. Tot mijn verbazing is de vloergoot verzakt. De goot is koud op het zand gelegd, onderspoeld en verzakt. Daar had minstens 15 cm beton onder gemoeten. 'k Had geen idee.

Bouwvakkers

De installateur geeft aanvankelijk helemaal niet thuis en zwaait met iets van UNETO wat er op neer komt dat je maar geen opdracht had moeten geven.... Uiteindelijk toch wat beweging. Ik laat de vloer over de gehele lengte open slijpen, verwijder voorzichtig de gootdelen waarbij er helaas een paar sneuvelen. De installateur wil die vergoeden en nieuwe bestellen.

Tsja. Je raad het al wel. Niet meer leverbaar. Waaaht, maar ze staan nog in de catalogus voor dat jaar! Uiteindelijk worden er door de gotenfabriek handmatig, in de nog bestaande mallen, nieuwe gootdelen gemaakt.

Eerst de hele geul uitgraven, een laag beton laten storten. Goot er weer in, aanstorten met beton. Laten uitharden en dan het beton slijpen tot de vloer weer vlak is. Het herstelde deel blijft echter ruwer dan de rest :( Wel mooi en vlot werk van de betonspecialist, geen gedraal hier. Al met al kost het wel weer meer dan een half jaar, van verzakken van de goot tot herstelde vloer.

Gedoe

Naast de grote struikleblokken waren er heel veel kleintjes en dan is er nog de verder vertagende factor gezondheid. Begin niet aan iets dergelijks als je nog half in een burn out hangt. Ook niet als je lijf niet kan wat je hoofd wil en je op maximaal 30% van je capaciteit werkt. Ook is er meer dan alleen je eigen gezondheid die kan vertagen. Genoeg daarover.

En dan

Gewoon stapje voor stapje door gaan. 'T is zoals het is, 't komt zoals het komt, 't zal wel ergens goed voor zijn.

En dan nu, nu zijn we in het nu aan beland. Bier gebrouwen, bier afgevuld. Corona virus .....