Gist en elektriciteit?

Ingo Janssen: 8 oktober 2020

elektriciteitssymbool

Elektriciteit uit gist, kan dat? Recent kwam ik een artikel tegen over het opslaan van energie uit 'groene' energiebronnen die niet altijd beschikbaar zijn. Denk aan windmolens als het wel of niet waait of zonnecellen in het donker. De standaardoplossing is een batterij. Een andere mogelijkheid is als druk in persluchtcylinders.

Perslucht is hiervoor niet heel erg efficient maar met de juiste constructie biedt het blijkbaar mogelijkheden. In "Low pressure modular compressed air energy storage CAES system for wind energy storage applications" -- Abdul Hai Alami et al. wordt een systeem beschreven met meerder kleine drukvaatjes dat werkt op lage druk. Met de perslucht wordt een generator aangedreven voor de elektriciteitsopwekking.

Tsja, toen dacht ik aan CO2, carbonisatie, CO2-druk en gist.

In Duitsland bestaat zoiets als "Suessmost". Dit is een appelsap die net gist en heel weinig alcohol heeft. Een methode om dit te maken een drukvat vullen met sap en gist en er direct druk op te zetten. De gisting verloopt dan heel erg traag en stopt bij ~7-8 bar. Resultaat is een appelsap met heel veel restsuikers en maar 1-2% alcohol. Zodra de druk van het vat gaat gaat ook de giting weer verder tot de suikers en voedingsstoffen op zijn.

Die maximum druk waarbij gist nog net werkt, ~7-8 bar, komt mooi overeen met de druk die in het artikel gebruikt wordt....

Nu wil ik niet zeggen dat alle brouwers onder hoge druk moeten gaan vergisten en "smakeloos" bier maken. Bovendien is "suiker" verbouwen om er energie mee op te wekken niet handig. Kijkend naar een ton vol gebruikte hop en een bak met bostel, wat nu als we ons groenafval daarvoor kunnen gebruiken?

groenbak

Hop en bostel doen het prima op de composthoop. In hop zit nog suiker uit het wort. In bostel zit ook nog een beetje suiker. Verder voornamelijk eiwitten, vet en vezels. Een prima voedingsbodem voor bacterien. Voor de composthoop zijn ze wat aan de natte kant, maar dat kan prima met versnipperd papier en droog gras opgelost worden.

Kunnen we ons groenafval zodanig fermenteren dat er druk opgebouwd wordt? Ik had geen idee of bacterien dat kunnen, dus in Wageningen nagevraagd. Zowaar, in experimentele opzet heeft men tot 80 bar bereikt. Echter op basis van 'suikerwater' (mijn aanname).

Elektriciteit is niet het enige wat je met "druk" kunt doen. Zet een fles perslucht of CO2 maar eens open. Al heel snel zijn de koppelingen op de fles zo koud dat er zich ijs op af zet. Je zou het dus ook rechtstreeks voor koeling kunnen gebruiken. De omweg elektriciteit is dan niet nodig.

Zou e.a. te combineren zijn? Een GFT-fermentatiedrukvat in plaats van de GFT-bak aan de straat? Kunnen we straks als brouwers onze bostel en hop in elektriciteit omzetten? Of er ons bier mee koelen?

Zomaar idee├źn.